torsdag 10 mars 2011

Varför bryr sig inte vården om anhöriga till alkoholister

Anhöriga till alkoholister har en problematik som sällan eller aldrig uppmärksammas i vården. Vuxna barn till alkoholister behandlas oftast för sina symptom som kan vara allt från värk i nacke, rygg och axlar till psykiska problem i form av ångest, depressioner, stress och fobier samt i värsta fall ren utbrändhet. Behandling ges med mediciner, sjukgymnastik och stresshanteringskurser.

Doktorn har aldrig frågat om patienten har växt upp med missbruk i hemmet eller om han eller hon lever med någon som dricker för mycket. Det innebär att även om patienten får behandling med samtalsterapi så får patienten inte kunskap om vad han/hon är utsatt för och hur det påverkar personligheten och måendet. Man arbetar inte med roten till det onda.

Jag har ringt minst 10 företagshälsovårder och frågat hur de arbetar med de här frågorna och frågan mötte absolut inget intresse. Likadant med de vårdcentraler jag erbjudit information om anhörigproblematik. Kostar det för mycket att arbeta med de bakomliggande problemen? Blir det jobbigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar